Quidditch

Quidditch is een combinatie van handbal, trefbal en rugby gebaseerd op de gelijknamige sport uit de Harry Potter boeken. Je wint door op het einde van de wedstrijd meer punten te hebben dan de tegenpartij. Dit doe je door met met de quaffle te scoren of door de snitch te vangen.

De Quaffle Game

Je verdient punten door te scoren met de quaffle (een zachte volleybal). Dit doe je door de quaffle door een van de 3 hoepels van de tegenpartij te gooien/duwen. Scoren mag van beide kanten van de hoepels, en er wordt dus ook achter de hoepels gespeeld.

Elk team heeft 3 chasers en 1 keeper op het veld en alleen die spelers mogen de quaffle gebruiken. De keeper is over het algemeen ook gewoon een chaser, alleen in zijn eigen keeperzone kan hij niet gebeat worden en wanneer hij de quaffle heeft, mag die niet getackled worden. De taak van de keeper is om de verdeding te coördineren en zijn teamgenoten te instrueren.

De Bludger Game

Beaters proberen het spel van de tegenstanders te verstoren en hun eigen teamgenoten te ondersteunen. Dit doen ze door mensen te beaten met de bludgers. Bludgers zijn Amerikaanse trefballen, en beaten wilt zeggen dat een beater de bludger tegen iemand aangooit. Ben je gebeat, moet je van je bezem afstappen, de bal die je vast had laten vallen, en terug rennen naar je hoepels, voordat je weer mee mag doen met het spel. Elk team heeft 2 beaters en er zijn in totaal 3 bludgers.

De Snitch Game

Na de 17de minuut komt de snitch het veld op. In plaats van een klein vliegend balletje, is de snitch bij ons een persoon met een gele snitch sok achter aan hen broek. De snitch is een neutrale speler wiens taak het is om zo lang mogelijk niet gevangen te worden door de seekers. Dit kan de snitch doen door weg te rennen, bezems af te pakken of de seekers weg te duwen/gooien.

Een minuut nadat de snitch op het veld is, komen de seekers het veld op. Hun taak is het om de snitch te vangen. Lukt dit, levert dat 30 punten op voor het team, en eindigt de wedstrijd. 

Fysiek Contact

Quidditch is een full-contact sport, dus fysiek contact is toegestaan. Er zijn veel regels om de veiligheid te garanderen, maar het belangrijkste is dat je maar met 1 arm mag tackelen, dat het initiële contactpunt van voren komt en dat je iemand niet onder de knieën of boven de schouders raakt.

Conclusie

Quidditch is dolle pret, doe eens een keer mee aan een training!